Γεύσεις & προϊόντα της Πάρου

Παραδοσιακά προϊόντα από την Πάρο

Καζάνι για την παρασκευή σούμας στην Πάρο

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Πάρο, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάστε τα εξαιρετικά Παριανά προϊόντα, τα οποία θα βρείτε σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα, αλλά και σε σούπερ μάρκετ.

Θα ενθουσιαστείτε με τα παριανά τυριά, την ξινομυζήθρα, το τουλουμοτύρι, το λαδοτύρι, το ανθότυρο κ.α., που παράγονται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου και ένα ιδιωτικό τυροκομείο και τις ελιές.

Στα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων θα βρείτε επίσης θυμαρίσιο μέλι των τοπικών μελισσοπαραγωγών, κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και γι' αυτό εξαντλείται γρήγορα.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου

Φυσικά θα πρέπει να προμηθευτείτε κάπαρη και καπαρόφυλλα, που θα δοκιμάσετε στη σαλάτα, αλλά και σε κάποια εδέσματα και σάλτσες.

Και φυσικά μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα παριανά σύκα τα λεγόμενα "σαμωτά", τα γλυκά του κουταλιού, τα παστελάρια, αλλά και τους παραδοσιακούς ζαχαρομπακλαβάδες.

Θα πιάσουν λίγο χώρο στις αποσκευές σας, αλλά θα "γλυκάνουν" εσάς και τους φίλους σας για αρκετό καιρό!

Φυσικά ένα ισορροπημένο γεύμα, συμπληρώνεται από καλοζυμωμένο ψωμί από τους παραδοσιακούς φούρνους του νησιού, αλλά κυρίως με κρασί από τους φημισμένους αμπελώνες της Πάρου με τις περίφημες ποικιλίες, όπως κόκκινη Μανδηλαριά και λευκή Μονεμβασιά.

Κτήμα με αμπέλια στην Πάρο

Οι αμπελώνες της Πάρου είναι γνωστοί και ονομαστοί από την αρχαιότητα αφού δίνουν κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Τα λευκά και κόκκινα κρασιά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, αλλά και των τεσσάρων σύγχρονων ιδιωτικών οινοποιείων που λειτουργούν στην Πάρο είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Πάρου σε όλο τον κόσμο. Οι οινόφιλοι θα γευθούν λευκό κρασί της ποικιλίας Μονεμβασιά, ερυθρό της ποικιλίας Μαντηλαριά, αλλά και άλλες ποικιλίες, όπως η Βάφτρα και το μαύρο Αηδάνι.

Και για όσους αγαπούν το τσίπουρο, η Πάρος προσφέρει τη φημισμένη "σούμα" της, που συνοδεύει θαυμάσια κάθε είδους μεζέδες.

Πρόκειται για την τοπική ρακί, που είναι προϊόν πρώτης απόσταξης σταφυλιών. Τα ρακοκάζανα παίρνουν φωτιά το φθινόπωρο και δίνουν τη σούμα για την οικογένεια, τους φίλους και τους επισκέπτες, που όταν τη δοκιμάζουν προγραμματίζουν τις ...ανάλογες προμήθειες φεύγοντας από το νησί.

Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τις παριανές γεύσεις στα εστιατόρια, στα ταβερνάκια, στις όμορφες ψαροταβέρνες, όπου σε όλα κυριαρχούν τα τοπικά προϊόντα.

Οι γεύσεις στην Πάρο είναι πολλές και ιδιαίτερες. Αξίζει να τις δοκιμάσετε!

Γνωρίστε την κουζίνα της Πάρου

Οι κάτοικοι της Πάρου, όπως και το σύνολο σχεδόν των Κυκλαδιτών είχαν μάθει να είναι ευχαριστημένοι με εκείνα τα λίγα που τους εξασφάλιζαν η γη και η θάλασσα. Η ιδιαιτερότητα της φύσης των Κυκλάδων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες.

Έτσι, πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαστρονομία της Πάρου, έχουν τα προϊόντα που προέρχονται από την παριανή γη και τη θάλασσα.

Οπωροκηπευτικά, στις πλαγιές των λόφων, αμπέλια και ελιές, αλλά και ό,τι προσφέρει απλόχερα η φύση: χόρτα, μανιτάρια, κάπαρη, σαλιγκάρια, ρίγανη και διάφορα βότανα.

Το παραδοσιακό λιαστό ψάρι της Πάρου, η γούνα

Η μαγειρική των παριανών είχε ως βάση όλα αυτά, ενώ το ψάρι και το κρέας βρισκόταν πολύ αραιά στο τραπέζι τους. Οι νοικοκυρές όμως, με ευρηματικό τρόπο "πάντρεψαν" τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους και... ξεπήδησαν γεύσεις που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Πάρου.

Στο πέρασμα του χρόνου οι διατροφικές συνήθειες επηρεάστηκαν, όπως είναι φυσικό, από το πήγαινε-έλα των μεταναστών, αλλά και τα υλικά εμπλουτίστηκαν, αφού διευκολύνθηκε η επικοινωνία με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η βάση όμως αυτών των διατροφικών συνηθειών δεν αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου. Η απλότητα και οι καθαρές γεύσεις εξακολουθούν και σήμερα να χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Πάρου. Οι Παριανοί χαίρονται το τραπέζι τους, που συχνά αποτελεί αφορμή επικοινωνίας και κυρίως γλεντιού.

Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού

Τα φαγητά στην Πάρο, εκτός από τη νοστιμιά τους, χαρακτηρίζονται και από την υψηλή διατροφική τους αξία. Αξίζει λοιπόν να δοκιμάσετε τα χαρακτηριστικά ρεβίθια που ψήνονται όλη τη νύχτα στον ξυλόφουρνο, τα σαλιγκάρια γιαχνί ή τους καραβόλους με σκορδαλιά, τους εξαιρετικούς ψαρομεζέδες, όπως τη λιαστή γούνα (παστό-λιαστό σκουμπρί), αμπελοφάσουλα σαλάτα με σκορδαλιά...

Παραδοσιακή σούμα με συνοδεία σύκα από την Πάρο

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή