Μοναστήρια στην Πάρο

Μερικά από τα μοναστήρια της Πάρου

Θρησκευτικός τουρισμός στην Πάρο

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δέτης στην Πάρο

Μοναστήρια

Τριάντα πέντε μοναστήρια λειτουργούσαν επί Τουρκοκρατίας στην Πάρο, σήμερα όμως λειτουργούν μόνο πέντε, ενώ αρκετά δεν έχουν μοναχούς ή μοναχές, συγκαταλέγονται όμως στα μνημεία της Πάρου και συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους.

Είναι χτισμένα σε ερημικές τοποθεσίες της Πάρου, συνήθως σε υψώματα με πανοραμική θέα. Περιβάλλονται από ψηλούς τοίχους, χωρίς μεγάλα παράθυρα, αλλά με μεγάλους χώρους και μεγάλα στεγασμένα μπαλκόνια. Σε κάθε μοναστήρι υπάρχει και το εκκλησάκι με ένα κυπαρίσσι δίπλα του, σύμβολο της αθανασίας.

Τα κυριότερα μοναστήρια της Πάρου είναι:

Μονή Λογγοβάρδας Πάρου

Η μονή Λογγοβάρδας βρίσκεται στον δρόμο Παροικίας - Νάουσας. Χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση μοναστήρι στην Πάρο. Έχει ένδοξη ιστορία και πλούσιο δημιουργικό έργο των μοναχών. Αγιογράφοι, βιβλιοδέτες, συγγραφείς... Διαθέτει μία πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα και εκδόσεις.

Η μονή άκμασε τον 20ο αιώνα, όταν ηγούμενος ήταν ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος (ασκητής), ο οποίος διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο. Βοήθησε πολλά παιδιά φτωχών οικογενειών της Πάρου να σπουδάσουν. Και στη διάρκεια της κατοχής όμως, προστάτεψε αντιστασιακούς και συμμάχους, ενώ ήταν εκείνος που έσωσε από την εκτέλεση 125 ομήρους, μεσολαβώντας στον Γερμανό Διοικητή.

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα συγκινητική η αυτοθυσία του. Όταν ζήτησε τη χάρη από τον Γερμανό διοικητή, εκείνος αρνήθηκε, του είπε όμως ότι μπορεί να του ζητήσει οτιδήποτε άλλο. Τότε ο γέροντας, χωρίς δεύτερη σκέψη του ζήτησε να σκοτώσει αυτόν πρώτα. Η αυταπάρνησή του συγκλόνισε προφανώς τον γερμανό διοικητή, ο οποίος διέταξε την απελευθέρωση των 125 ομήρων.

Το μοναστήρι, διαθέτει εκτός των άλλων, οινοποιείο, κελάρι και ζουν σ’ αυτό επτά μοναχοί με ηγούμενο τους. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Ιουλίου, της Ζωοδόχου Πηγής και έχει άβατο για τις γυναίκες.

Άγιος Γεώργιος

Είναι κτισμένος πάνω σε λόφο με θέα τα χωριά της Πάρου Μάρπησσα και Πίσω λιβάδι, τη Νάξο, τα Κουφονήσια και την Ηρακλειά. Ένα γραφικό μοναστήρι, νησιώτικης αρχιτεκτονικής με πολύ πράσινο, καθώς πολύ κοντά υπάρχει μια πηγή. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου πιθανολογείται ότι κτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα, ενώ το μοναστήρι στα μέσα του 17ου αιώνα.

Σ΄αυτό ζούσαν περισσότεροι από 25 καλόγεροι, εγκαταλείφθηκε όμως η μονή στις αρχές του 20ου αιώνα. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε μετά την ένταξή του, το 1994, σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θυρανοίξια έγιναν στις 30 Απριλίου 2000, μαζί με την τελετή έναρξης των έργων αναστήλωσής του.

Στο μοναστήρι υπάρχει λιοτρίβι, διώροφος ξενώνας, στάβλος και κοιτώνες για τους επισκέπτες, αποθηκευτικοί χώροι, κελιά, μεγάλη τραπεζαρία, χώρος υποδοχής, μαγειρίο και ξενώνες για κληρικούς.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Πάρο είναι μια μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική και στο δίτοξο καμπαναριό του κρέμονται δύο καμπάνες του 16ου αιώνα.

Σήμερα στο μοναστήρι ζει ένας καλόγηρος που το φροντίζει, όπως και τους επισκέπτες που ανεβαίνουν έως εκεί.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στην Πάρο

Μονή Αγίου Αντωνίου

Βρίσκεται στην κορυφή του Κέφαλου και ιδρύθηκε το 1597. Οι επισκέπτες αν ανέβουν στη μονή από το παλιό μονοπάτι περνούν μέσα από τα ερείπια του Βενετσιάνικου κάστρου της Πάρου. Μπορούν όμως ν’ ανέβουν και από τον χωματόδρομο (πηγαίνει και αυτοκίνητο) και να βγουν στη βορεινή πλευρά του.

Η μονή αποτέλεσε μοναστικό κέντρο, από το 1642 που ήταν κοινοβιακή. Από τον 18ο αιώνα προστατευόταν από την οικογένεια του ηγεμόνα της Βλαχίας Νικόλαου Μαυρογένη και είχε διακριθεί για τις οικονομικές του δραστηριότητες, αφού διέθετε πολλά κτήματα, ζώα, ανεμόμυλο, ακόμη και πλοιάρια.

Έπαψε να λειτουργεί το 1834 με βασιλικό διάταγμα, γιατί δεν διέθετε περισσότερους από 6 μοναχούς.

Εντυπωσιακός είναι ο ναός του Αγίου Αντωνίου, δείγμα λαϊκής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, με δύο τρούλους. Η Αγία Τράπεζα στηρίζεται πάνω σε ιονικό κίονα, ενώ οι επιτύμβιες πλάκες είναι διακοσμημένες με βενετσιάνικα οικόσημα.

Από τα μέσα της άνοιξης, η μονή και ο ναός είναι ανοιχτά σε συγκεκριμένο ωράριο και ένας φύλακας ξεναγεί τους επισκέπτες.

Άλλα σημαντικά μοναστήρια στην Πάρο είναι:

 • Των θαψανών, νότια του Έλιτα (λειτουργεί)
 • Η μονή του Αγίου Αρσενίου (Χριστού στο Δάσος) είναι στην περιοχή κοντά στις πεταλούδες και σ’ αυτό ζουν μοναχές. Στον ίδιο χώρο είναι και ο τάφος του Αγίου Αρσενίου, προστάτη της Πάρου, γι’ αυτό και συχνά επισκέπτονται τη μονή δεκάδες πιστοί
 • Του Ταξιάρχη, βόρεια της Παροικίας (λειτουργεί)
 • Του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Λαγκάδα
 • Του Αγίου Αντωνίου στην Μάρπησσα
 • Η μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο λόφο των Θαψανών, που είναι γυναικείο κοινοβιακό μοναστήρι
 • Μονή Αγίων Θεοδώρων. Τη συναντάμε κατηφορίζοντας νότια από τους Αγίους Πάντες. Στη μονή ζουν μοναχές, παλαιοημερολογίτισσες
 • Η μονή των Αγίων Αναργύρων, κτισμένη σε λόφο στην Παροικιά με θέα όλο τον κόλπο
 • Η μονή Παντοκράτορος, ένα φρουριακού τύπου κτίριο, βρίσκεται στα Μάρμαρα
 • Η μονή του Αγίου Μηνά βρίσκεται στο Μαράθι, ιδρύθηκε το 1594 και ανήκει στους απογόνους του Κων/νου Δαμία
 • Η μονή του Αγίου Ανδρέα, νοτιοδυτικά της Νάουσας, κτίστηκε τον 17ο αιώνα και ανήκει στην οικογένεια Ζουμή
 • Η μονή του Αϊ Γιάννη Δέτη βρίσκεται απέναντι από την Νάουσα και δίπλα στο Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου
 • Η μονή της Αγίας Κυριακής βρίσκεται νοτιοδυτικά από τους ανεμόμυλους των Λευκών και σ’ αυτήν οδηγεί ο δρόμος προς τ’ Αυκλάκι
 • Το μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Καπαρού, είναι πάνω σε μικρό λοφάκι ανεβαίνοντας από τις Λεύκες προς τους Άγιους Πάντες
Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στην Πάρο

Φωτογραφίες

Το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων Το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων Το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Η Μονή του Αγίου Αντωνίου

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή