Εκκλησίες στην Πάρο

Μερικές από τις εκκλησίες της Πάρου

Θρησκευτικός τουρισμός στην Πάρο

Μπλε τρούλος σε εκκλησία στην Πάρο

Εκκλησίες

Όπως σε όλα τα Κυκλαδονήσια, έτσι και στην Πάρο υπάρχουν εκατοντάδες εκκλησίες. Ενοριακοί ναοί, παρεκκλήσια, ξωκλήσια στην ύπαιθρο και μικρά εκκλησάκια μέσα στον περίβολο πολλών σπιτιών. Απλές, χωρίς ιδιαίτερες διακοσμητικές παρεμβάσεις, δείγματα της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, που χαρακτηρίζει και την Πάρο, λευκές κυρίως με γαλάζιους τρούλους. Εάν εξαιρέσουμε λίγα εκκλησάκια της προβυζαντινής και βυζαντινής περιόδου, τα περισσότερα κτίστηκαν μετά τον 17ο αιώνα και κυρίως τον 20ο αιώνα.

Το μέγεθος και η μορφή της κάθε εκκλησίας εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση εκείνου που τη χτίζει. Γιατί οι εκκλησίες στην Πάρο χτίζονται, από εύπορους που ίσως έκαναν τάμα, από ναυτικούς που κινδύνεψαν, από πιστούς, αλλά και από αγρότες που χτίζουν ένα εκκλησάκι σε κάποιο χωράφι τους. Ανάλογα με το όνομα του Αγίου που έχει το εκκλησάκι παίρνει σιγά σιγά το όνομα και περιοχή, όπως Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Ανδρέας κ.λπ.

Σήμερα στην Πάρο υπάρχουν 450 εκκλησίες, από τις οποίες οι 150 είναι μέσα σε οικισμούς και οι υπόλοιπες είναι ξωκλήσια στην ύπαιθρο.

Στην Πάρο οι εκκλησίες είναι δύο κατηγοριών, οι βασιλικές που είναι οι περισσότερες (περίπου 360) και οι εκκλησίες με τρούλο (περίπου 70). Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν σχιστολιθικές πέτρες και μάρμαρο, που υπάρχουν άφθονα στην Πάρο, όπως και μάρμαρα από παλαιοχριστιανικά ή αρχαία μνημεία.

Σημαντικές ωστόσο, αρχιτεκτονικά και ιστορικά θεωρούνται οι εξής:

Αγία Τριάδα

Επιβλητικός, μεγαλοπρεπής ο ναός της Αγίας Τριάδας της Πάρου, έχει δεσπόζουσα θέση στα ανατολικά του χωριού των Λευκών. Θεμελιώθηκε το 1830 στη θέση τριών μικρών ναών που ήταν αφιερωμένοι στην Ανάληψη του Χριστού, στον Αγ. Γεώργιο και στην Αγ. Άννα και αποπερατώθηκε το 1835. Ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός της Πάρου είναι τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένη την οροφή του μεσαίου κλίτους. Στη δυτική όψη του υπάρχει πρόπυλο, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις διπλές μαρμάρινες κολώνες ιωνικού ρυθμού, με τοξωτά ανοίγματα στις τρεις πλευρές του, ενώ στην τέταρτη, στο βάθος του, βρίσκονται οι τρεις πύλες του ναού, από τις οποίες η μεσαία είναι ψηλότερη και μεγαλοπρεπέστερη. Πάνω απ' αυτήν έχει εντοιχιστεί κεραμική απεικόνιση της Αγ. Τριάδας, έργο της αγγειογράφου Βιργινίας Φοίφα-Κυδωνιέως. Πάνω από το πρόπυλο βρίσκονται τα κατηχούμενα, δηλαδή ο γυναικωνίτης του ναού.

Εξωτερικά, η στέγη του ναού είναι αμφικλινής. Είναι ένας από τους λίγους ναούς της Πάρου που σκεπάζονται με κεραμίδια. Το εσωτερικό του ναού είναι λαμπρό. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα, ενώ τα πλάγια κλίτη με σταυροθόλια. Τα κλίτη ορίζονται από δύο κιονοστοιχίες, με τέσσερις μαρμάρινους κίονες η κάθε μια, που συνδέονται μεταξύ τους με τόξα. Το μαρμάρινο τέμπλο έχει γλυπτό διάκοσμο πολύ καλής τέχνης και είναι έργο Τήνιου μαρμαρογλύπτη, που δεν είναι γνωστό το όνομά του. Οι τοιχογραφίες και οι εικόνες του ναού είναι δείγματα λαϊκής αγιογραφίας του 19ου αιώνα αλλά και μεταγενέστερων αγιογράφων. Μπροστά στο ναό υπάρχει ευρύχωρη μαρμαροστρωμένη αυλή που κοσμείται από μαρμάρινη πύλη με κολώνες και αέτωμα.

Ο ναός της Αγ. Tριάδας της Πάρου έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Όλα τα μαρμάρινα μέρη του ναού είναι κατασκευασμένα από λευκό Παριανό μάρμαρο. Τα κωδωνοστάσια, πραγματικά αριστουργήματα, είναι εξαιρετικό δείγμα δουλειάς των λαϊκών μαρμαρογλυπτών.

Άγιος Κωνσταντίνος και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Δύο παρεκκλήσια στην κορυφή του κάστρου της Παροικίας, μνημεία σήμερα, από τα πλέον ενδιαφέροντα της Πάρου.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, με μονότοξο βαθμιδωτό καμπαναριό, μαρμάρινη πόρτα με ανάγλυφη διακόσμηση και προαύλιο μικρό που στηρίζεται σε τρεις κίονες, που καταλήγουν σε τέσσερα τόξα.

Το εκκλησάκι Άγιος Κωνσταντίνος στην Παροικιά της Πάρου

Ταξιάρχης

Σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο μέσα στον κεντρικό δρόμο της Παροικίας στην Πάρο. Από τη Νότια πλευρά συνδέται με την Αγία Παρασκευή. Έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εικόνες και τοιχογραφίες.

Αγία Άννα

Καμαροσκεπές παρεκκλήσι που είναι σε επαφή με τον φράγκικο πύργο του Κάστρου. Λευκό εκκλησάκι κατασκευασμένο από μαρμάρινα μέλη αρχαίων ναών. Επίσης η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε κορμό αρχαίας κολώνας.

Άγιος Νικόλαος ο Θαλασσίτης

Σταυροειδής ναός με οκταγωνικό τρούλο και βαθμιδωτό μονότοξο καμπαναριό. Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Παροικίας στην Πάρο, γι΄αυτό και δέχεται πολλούς επισκέπτες, κυρίως ταξιδιώτες που τον επισκέπτονται για να προσκυνήσουν και ν’ ανάψουν ένα κερί στη χάρη του.

Η Αγία Τριάς και η Αγία Παρασκευή

Δίκλιτα παρεκκλήσια στην αγορά της Παροικίας. Τα δύο παρεκκλήσια έχουν κοινό επιπεδόστεγο νάρθηκα πάνω στον οποίο βρίσκεται ένα μονότοξο κτιστό καμπαναριό. Στις μαρμάρινες εισόδους είναι χαραγμένες οι ημερομηνίες κατασκευής τους (1622 – 1626). Πίσω από το Ιερό της Αγίας Τριάδας είναι μια πανέμορφη μαρμάρινη κρήνη του Μαυρογένη.

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος

Ένα από τα παλαιότερα ξωκλήσια της Πάρου της Βυζαντινής περιόδου (12ος – 13ος αιώνας) και βρίσκεται στο Κάτω Μαράθι, στο δρόμο που πηγαίνει από την Παροικία προς τις Λεύκες. Μικρός ναός με τρούλο, κατάλευκος, που διακρίνεται από το δρόμο μέσα στους αμπελώνες.

Ευαγγελίστρια

Μικρό ξωκλήσι μέσα στον οικισμό Σωτήρες, που χρονολογείται από τα τέλη του 13ου αιώνα. Είναι μια εκκλησία βασιλικού ρυθμού, με κυλινδρικό τρούλο εξωτερικά, ενώ εσωτερικά έχει σχήμα κόλουρου κώνου.

Άγιος Νικόλαος

Βρίσκεται στην είσοδο του γραφικού λιμανιού της Νάουσας, απέναντι από το βενετσιάνικο κάστρο. Ένα απλό εκκλησάκι, μονόκλιτη θολωτή βασιλική, που έχει ένα τοξοειδές καμπαναριό. Το φωτισμένο κάστρο και ο μικρός ναός δίνουν μια όμορφη νότα στο μικρό λιμάνι της Νάουσας και είναι σημείο όπου σταματούν όλοι οι επισκέπτες και οι τουρίστες.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα της Πάρου

Άγιος Νικόλαος Μοστράτος

Κτισμένος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Νάουσας, αποτελείται από μονόκλιτη θολωτή βασιλική και από έναν επιπεδόστεγο νάρθηκα. Έχει ένα πανέμορφο καμπαναριό με μαρμάρινα κολωνάκια. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο, βυζαντινού ρυθμού.

Άγιος Σάββας

Βρίσκεται στο χωριό Μάρμαρα της Πάρου και κτίστηκε το 1608. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μονότοξο ορθωτό καμπαναριό του και η κυρία είσοδος, που κατασκευάστηκε από το σπάνιο υλικό, τον σκουρόχρωμο πυρόλιθο.

Πέρα Παναγιά

Δίκλιτη, θολωτή βασιλική εκκλησία, λίγο έξω από τα Μάρμαρα. Οι τρεις καμάρες που συνδέουν τα δύο κλίτη στηρίζονται σε αρχαίες κολώνες. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου και το νότιο στον Άγιο Νικόλαο. Για να φτάσουμε στο ναό, περνάμε μέσα από ψηλούς ευκάλυπτους.

Άγιος Γεώργιος ο Θαλασσίτης

Είναι στο ενδιάμεσο των οικισμών Πίσω Λιβάδι και Λογαράς. Ένα μικρό ξωκλήσι με τις αρχαιότερες τοιχογραφίες της Πάρου (14ος αιώνας).

Ευαγγελισμός

Μικρό παρεκκλήσι στην Μάρπησσα που αποτελείται από τρία κλίτη. Το ένα κλίτος έχει τρούλο, ενώ τα άλλα δύο έχουν καμαροσκεπή. Τα κλίτη συνδέονται μεταξύ τους με καμάρες που στηρίζονται σε αρχαίες μαρμάρινες κολώνες. Έχει δίτοξο καμπαναριό και ένα ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Αγία Αικατερίνη

Δίκλιτο παρεκκλήσι στο Απάνω Χωριό των Λευκών (1726). Φέρει εντυπωσιακό πυργοειδές καμπαναριό και δύο καμπάνες, ενώ τα δύο κλίτη αλλά και οι δύο νάρθηκες συνδέονται με τέσσερις χαμηλούς θόλους.

Φραγκομονάστηρο

Βρίσκεται κοντά στην Εκατονταπυλιανή. Ιδρύθηκε το 1680 από Φραγκισκανούς Καπουτσίνους. Για τη συντήρησή του μεριμνά η Καθολική Αρχιεπισκοπή της Νάξου στην οποία ανήκει. Κατά τη θερινή περίοδο τελείται κάθε Κυριακή Θεία λειτουργία από καθολικό εφημέριο.

Φωτογραφίες

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στις Λεύκες Ένα εκκλησάκι με μπλε θόλο Μαρμάρινο σκαλιστό καμπαναριό Ένα άσπρο εκκλησάκι στην Πάρο Εσωτερικό εκκλησίας Το εκκλησάκι της Αγίας Άννας Το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα του Θαλασσίτη στο λιμάνι της Παροικιάς Το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου Εσωτερικό εκκλησίας

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή